Salvie-scaled-aspect-ratio-1410-627

A. VOGELS URTELEKSIKON

I A. Vogels urteleksikon finder du information om almindelige lægeplanter og urter som indgår i A. Vogels produkter.
Læs om urternes oprindelse, udseende, smag, anvendelse og forarbejdning. Samt i hvilke af A. Vogels produkter du kan finde de enkelte urter.

I vores besøgshave i Schweiz kan du opleve alle urterne helt tæt på. Besøgshaven er åben for alle, så skulle du komme til Roggwill i Schweiz, så giv dig selv fornøjelse at kigge forbi – det er en ret skøn oplevelse!

Salvie – Lindrende effekt ved symptomer i overgangsalderen samt under menstruation.

Oprindelse
Salvie stammer fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt i naturen. Men i dag er den kendt og dyrkes mange steder i verden, da det er en nøjsom og hårdfør plante. Salvie kommer af det latinske salvare, der betyder at helbrede. Derfor bliver urten også kaldt lægesalvie, og siden oldtiden har den været en af de mest brugte lægeurter.

Udseende
Salvie er en halvbusk eller staude, der kan blive op til 70 cm høj, og den får de kønneste lilla blomster fra maj til juli. Bladene er aflange og bløde som dun. Farven er støvet eller næste sølvgrå.

Smag
Salvie har en kraftig, krydret og gennemtrængende smag. Nogle vil næste sige dominerende. Og derfor skal man også bruge den med måde i madlavningen, da overdreven brug kan ødelægge maden.

Anvendelse
Salvie er traditionelt blevet brugt som pift til fede danske retter som flæskesteg og pølser, fordi salvie modvirker den fede fornemmelse i retten. Men salvie kan også sagtens være hovedpersonen i en ret – det ved italienerne og franskmændene.

Som lægeurt er salvie gennem tiderne blevet brugt mod mange forskellige betændelsestilstande som fx bylder og tandkødsbetændelse. Urten er desuden fortræffeligt til at holde mave og tarm i orden samt kendt for sin lindrende effekt ved symptomer i overgangsalderen samt under menstruation.

Forarbejdning
Hos A.Vogel dyrker vi vores salvie økologisk. Bladene høstes flere gange om året. Hvis planterne blomstrer, skal de høstes forinden. Indholdet af æterisk olie er højest, når det høstes mellem kl. 12 og 16. Det variere dig betydeligt afhængigt af forholdene i det område, hvor det dyrkes.

De friskskårne salviablade skæres i små stykker kort efter høst og udblødes i alkohol for at frembringe en modertinktur. Til fremstilling af tabletter fortykkes modertinkturen forsigtigt under vakuum og forarbejdes yderligere med hjælpestoffer.

 

Find bl.a salvie i nedenstående produkter fra A.Vogel

Ingen resultater