Hvad er de forskellige søvnstadier?

Fra vi lægger hovedet på puden og falder i søvn, til vi vågner morgenen efter, går vi igennem en række stadier, der udgør en søvncyklus. Under søvn har vi nedsat bevidsthed, og vores muskler slapper af. Vi reagerer ikke på stimuli på samme måde, som når vi er vågne, men derfor kan vi sagtens vågne af forskellige faktorer, fx lyde, bevægelser eller lys. 

At sove og få nok søvn er nødvendigt for, at vi mennesker er velfungerende. At have en god døgnrytme, hvor forholdet mellem at være vågen og søvn, er derfor altafgørende for vores trivsel og helbred. 

Søvn er en proces på niveau med at være sulten eller tørstig, men den er ikke underlagt viljen på samme måde. Søvn forholder sig således, at når du bliver træt, har du behov for at sove. Trætheden mindskes, når man sover, og så vågner man og kan ikke sove mere. Du kan altså ikke tvinge dig selv til at sove, hvis du ikke er træt — ligesom du heller ikke kan tvinge dig selv til at holde dig vågen, hvis du er træt.  Omvendt kan du godt drikke og spise, selvom du ikke er tørstig, eller du er mæt. 

 

Søvnens 4 stadier — en hel søvncyklus

Grundlæggende deles søvn op i 2 hovedkategorier: nonREM- og REM-søvn. Her er det egentlig kun nonREM-søvn, der inddeles i flere stadier. Ift. en hel søvncyklus, som også inkluderer REM-søvn, giver det dog mening at sige, at REM er cyklussens 4. og sidste stadie.

En normal søvncyklus varer ca. 90 min. Du kan altså nå at have mange søvncyklusser på en enkelt nats søvn. Typisk har man 4-6 søvncyklusser på en nat, så når man har været igennem den første søvncyklus, glider man over i den næste osv. – de adskiller sig dog en smule fra hinanden. I de første cyklusser dominerer den dybe søvn mest, mens REM-søvnen tiltager for hver cyklus.

Stadie 1: Døs
Det første stadie af en søvncyklus er døs, nogle kalder det også for døsig søvn. Det er overgangen mellem at være vågen og falde i en egentlig søvn. Her er det let at blive “vækket”, da man jo som sådan ikke sover endnu. Du kender det måske godt — du har lagt dig ind i seng for at sove, og pludselig bliver du vækket af en lyd, bevægelse eller noget andet. Måske føler du dig lidt konfus og forvirret.
I dette stadie kan du også opleve pludselige ryk i musklerne, som også kan være ledsaget af en meget virkelig fornemmelse af at falde. Det er et tegn på, at du er ved at bevæge dig ind i søvncyklussens 2. stadie. Dette første stadie varer typisk 5-15 minutter og udgør 5-10 % af den samlede cyklus.

Stadie 2: Let søvn
Selvom stadie 2 er den lette søvn, vil din krop begynde at blive mere og mere afslappet, og øjnene stopper med at bevæge sig. Pulsen bliver desuden lavere, og kropstemperaturen falder også en smule i dette stadie. Dette andet stadie varer ca. 30-40 minutter og udgør 40-50 % af den samlede cyklus. Herefter glider du ind i den dybe søvn.

Stadie 3: Dyb søvn
Når du er i dyb søvn, er dine muskler endnu mere afslappede end i stadie 1 og 2. Det er desuden meget svært at vække folk, der befinder sig i den dybe søvn. Hvis man bliver vækket, er det vanskeligt at tænke sammenhængende. Dette tredje stadie varer ca. 30-40 minutter, hvorefter man så vil glide tilbage i 2. stadie. Stadiet udgør 20-25 % af den samlede cyklus. Måske vil du kort glide tilbage til stadie 1 og 2 igen, inden du er på vej ind i det 4. og sidste stadie: REM-fasen.

Stadie 4: REM-søvn
REM-søvn kendes også som drømmesøvn, fordi du i dette stadie begynder at drømme. Musklerne er her helt slappe, og man har ingen reflekser. Under REM-søvn er hjernen meget aktivt og bruger mindst lige så meget, hvis ikke mere, energi, som når man er vågen.
Dette 4. stadie har varierende længde alt afhængigt af, hvor mange søvncyklusser du har været igennem. Den første periode med REM er ultrakort og varer kun 5-10 minutter, men for hver cyklus øges længden. Af en enkelt cyklus udgør REM-stadiet 20-25 %

web_søvn copy

Sover du dårligt?

Her finder du vores udvalg af naturlige kosttilskud, der kan hjælpe til en sundere og bedre søvn. Kosttilskud baseret på friske urter og planter samt magnesium og L-tryptophan, som kan være den hjælp du har brug for inden sengetid.

 

Ingen resultater