web_søvn copy

Søvn

Nøglen til velvære

I en hverdag, hvor tempoet er højt, lider mange af søvnproblemer, og det påvirker uundgåeligt vores livskvalitet. Vi dykker ned i søvnens betydning og kigger på de naturlige veje til at forbedre søvnen og dermed vores velvære.

 

Læs mere om Sleep fra A. Vogel her
Alt du skal vide om søvn - Nøglen til velvære

Alt du skal vide om søvn

Alle mennesker har brug for at sove. Ingen kan overleve uden søvn. Det er et behov, vi mennesker har helt naturligt, og det skal indfries hver dag, for at vi kan være velfungerende. 

I dette inspirationsunivers kan du læse mere om søvn, herunder søvnstadier, hvad der påvirker vores søvn, søvnproblemer samt gode råd hertil. Under hvert emne finder du en masse god viden og råd, der kan hjælpe dig med at forstå søvn meget bedre.

Hvorfor er søvn vigtigt for os?

Når vi sover, restituerer både vores krop og sind. Kroppen går i gang med at reparere dens mange celler, og hjernen går i gang med at bearbejde dagens mange indtryk. Faktisk renser hjernen også sig selv for de affaldsstoffer, der har ophobet sig i løbet af dagen, og det er kun om natten, at det sker. 

Søvn forbedrer desuden immunforsvaret, styrker hukommelsen, kreativiteten og performance samt er med til at forebygge stress, angst og depression. En god nattesøvn er altså afgørende for vores trivsel og livskvalitet. 

Når vi ikke får nok søvn

Hvad sker der egentlig, når vi ikke får nok søvn? Søvn er et behov, vi har, som vi ikke kan undertrykke på samme måde som sult og tørst. Får vi ikke nok søvn i en kort periode, vil vi opleve dårligere hukommelse, koncentration, performance og humør.

Men faktisk er længerevarende søvnmangel eller bare dårlig søvn skadeligt for kroppen og øger risikoen for at udvikle sygdomme, fx svækket immunforsvar, forhøjet blodtryk, stress, depression, overvægt eller hjerte-karsygdomme.

Sleep_Ikon

Hvad påvirker vores søvn, og hvor meget skal vi have?

Der findes mange faktorer, der påvirker vores søvn — både positivt og negativt. Faktorer, som fx alkohol- og koffeinindtag, rygning og for meget tankemylder, skal man gerne undgå, da det påvirker vores søvn i en negativ retning. Det har konsekvenser for søvnkvaliteten, og oftest også hvor meget søvn vi får. 

Voksne og børn har forskellige søvnbehov, og så har hvert individ også deres egne behov ift. at få nok søvn. Vores søvnbehov ændrer sig altså med alderen, men vi har alle brug for søvn i et vist antal timer, og kvaliteten af den skal også være god, for at vi kan fungere ordentligt i hverdagen.

 


Gode råde mod søvnbesvær

Lider du af søvnbesvær, og leder du efter gode råd, der kan afhjælpe det? Så skal du klikke dig videre her. Selvom mange lider af søvnbesvær, kan du med små tips optimere din søvn, og det kan måske hjælpe på de værste problemer. Oplever du stadig udfordringer, er det dog en god idé at opsøge sin egen læge. 

Et godt råd er at have en så regelmæssig døgnrytme som muligt. Det betyder, at du gerne skal stå op og gå i seng på ca. samme tidspunkt hver dag. På den måde sikrer du, at forholdet mellem din vågenhedsperiode og søvn ikke skifter for voldsomt, og dermed undgår du, at det påvirker din søvn negativt.Ingen resultater