Alfred Vogels rejser

På sine mange studierejser til (såkaldt) primitive folkeslag over hele jorden studerede Alfred Vogel nysgerrigt de mange planter, han stødte på. Her kommer nogle små anekdoter fra disse rejser og opdagelsen af ”nye” planter.

A. Vogel og Echinacea

I begyndelsen af 1950’erne rejste Alfred Vogel til USA for at besøge de tilbageværende indianerstammer og lære, hvordan de med stor succes og gennem generationer har brugt naturens medicinskab. Her lærte han først og fremmest om Echinacea purpurea (Rød Solhat) fra Sioux stammen Oglala Lakota . Lakota indianerne havde brugt planten som medicin i flere generationer, og Alfred Vogel fik en håndfuld frø som gave af medicinmanden Ben Black Elk da han vendte hjem til Schweiz. Disse frø fik stor betydning for Alfred Vogel og virksomheden senere hen. I dag er de planter, som bruges i produktionen af Echinaforce, direkte slægtninge til de oprindelige frø.

A. Vogel og bjergblomsten Arnica montana
Arnica montana er en lille og lysende gul bjergblomst. Alfred Vogel var helt enig med den navnkundige hydro-terapuet Sebastian Kneipp i, at den er et fremragende middel til behandling af muskelproblemer af mange slags.. Det er en populær lille blomst, og populariteten har resulteret i, at forekomsten af vildtvoksende Arnica montana er drastisk faldende og planten er nu fredet. Derfor må råvaren til Alfred Vogels muskelgel, Atrogel, dyrkes økologisk og ikke samles vildt. Det tog mere end 15 års omhyggelig forskning og testdyrkning at nå frem til den rette dyrkningsmetode, en metode som giver planter med samme høje indhold af aktive stoffer, som de der vokser vildt i bjergene. Vær obs på, at det er varianten Arnica montana som har de gode egenskaber. 

A. Vogel og det velsmagende urtesalt
” Det er velkendt, at medicin lavet af friske planter er overlegen over for medicin fremstillet af tørrede planter – det samme gælder helsekost.” Sådan skrev Alfred Vogel i en artikel i Gesundheits-Nachrichten i maj 1964. Princippet er stadig det samme: Kun de friske planter indeholder alle indholdsstoffer og den komplette energi fra naturen. Herbamare Urtesalt er en klassiker, og den spændende blanding af friske krydderurter og grøntsager er høstet, mens duggen lå på dem. Resultatet af dette er den unikke og delikate smag, som man ikke kan undvære, når man først har prøvet den.

A. Vogel og savpalme bærerne

Alfred Vogel opdagede savpalmen Serenoa repens på en af sine studierejser på det amerikanske kontinent i 1950’erne. Han lærte af Seminole-indianerne at savpalmens frugt i århundreder havde været brugt mod mange ting, bl.a. forstørret prostatakirtel hos mænd. Den lille dværgpalme findes nord for the Everglades i USA og i en plantage her, høstes de modne savpalme bær hvorefter de tørres skånsomt og sendes til Schweiz hvor de forvandles til et af de mest kendte naturmidler til prostataproblemer, nemlig Prostasan®.

A. Vogel og den friske rødgran
I århundreder har udtræk fra de friske skud fra rødgranen Picea abies leveret et populært husmiddel til bønder og andet godtfolk. I dag leverer rødgranen de enestående aktive råvarer til A. Vogels velkendte Santasapina Bonbons og Santasapina Halspastiller. Rødgranspidserne kommer fra Carinthia i Østrig og Saarland i Tyskland. Disse to steder har været brugt som leverandører i årevis, og plukkerne skal være godkendte af godsejerne og skovfogederne. Høsten foregår ved håndkraft og A. Vogel kræver, at skudspidserne kun plukkes fra de nederste to tredjedele af det unge træ, for ikke at skade væksten.

A. Vogel og medicinmanden

Black Elk

Arnica montana

Til Herbamare Urtesalt

anvendes helt friske urter

Savpalmen Serenoa repens

Rødgranskud fra Picea abies