
Stress
Hvad er stress?
Stress opfattes af mange som en sygdom, men faktisk er det mere passende at beskrive stress som en belastningstilstand. En ubalance, der opstår, når krav (ude- og/eller indefra) overgår de ressourcer, den enkelte har til rådighed.
Graden af stress afhænger af ubalancens omfang, altså i hvor høj grad opfattes belastningen truende holdt op imod de ressourcer, der er til rådighed. Er belastningen meget truende, er graden af stress sandsynligvis høj, og perioden kan være langvarig. Det kan få store konsekvenser på den lange bane, fordi stress i længere tid kan medføre sygdomme. Mistænker du at have stress? Læs med, og bliv klog på stress, hvilke typer stress der findes, og hvad du skal være opmærksom på ift. stress.
Kortvarig stress kontra langvarig stress – hvad er forskellen?
Stress deles typisk op i to kategorier: kortvarig og langvarig. Den kortvarige stress beskrives som en naturlig og hensigtsmæssig reaktion, der hjælper med at tackle en ydre belastning her og nu, mens den langvarige stress beskrives som en uhensigtsmæssig tilstand, der udgør en risiko for udvikling eller forværring af sygdom.
Hvad er kortvarig stress?
Kortvarig stress er kendetegnet ved at have en klar årsag og være tidsbegrænset. Stresstypen kan associeres med “at have virkelig travlt”, fx ifm. en stor opgave på arbejdet, et eksamensprojekt eller en større begivenhed i privatlivet.
Den igangsætter, at vi kan yde vores bedste lige her og lige nu – en såkaldt “fight or flight”-reaktion – og er egentlig gavnlig for kroppen. Fx frigives kortisol, som på den korte bane styrker immunforsvaret, samt adrenalin og noradrenalin, der bl.a. øger hjertefrekvensen og blodgennemstrømningen i muskulatur og hjerte. Nogle oplever også en større koncentrationsevne.
Disse reaktioner er dog kun gode for dig, så længe det er for en kortere periode. Det er nemlig vigtigt, at der er tid og plads til at genoprette balancen mellem de føromtalte krav og ressourcer. Er der ikke plads til at genoprette balancen, kan stressen udvikle sig til at være langvarig.
Hvad er langvarig stress?
Langvarig stress er, hvor man i længere tid er presset og anspændt og mangler lyst samt engagement. Typisk er der heller ikke én specifik årsag, der ligger til grund for stressen, men måske nærmere et sammensurium af forskellige årsager. Derfor er stressperioden også sjældent begrænset til et vist tidsrum, som ved kortvarig stress.
Så snart stressperioden er længerevarende, begynder det at have konsekvenser for kroppen, hvor de positive effekter, kortvarig stress har, bliver negative. Langvarig stress kan bl.a. forårsage forhøjet blodtryk, øget blodsukker samt hæmme immunforsvaret. Neurotransmitternes stofskifte kan også være påvirket og skabe skrumpninger i hukommelses- og koncentrationscentrene, som kan forårsage, at koncentrationsevnen svækkes, og hukommelsen forringes.
Langvarige stresssymptomer: Genkend advarselstegnene
Signalerne på den langvarige stress kan komme i forskellige afskygninger, både fysiske og psykiske, og det er individuelt, hvordan stressen viser sig.
De typiske fysiske symptomer på stress er bl.a. hjertebanken, høj puls og søvnproblemer. Andre fysiske symptomer er muskelspændinger, hovedpine, fordøjelsesproblemer, svedige hænder og svimmelhed.
De typiske psykiske symptomer på stress er bl.a. manglende lyst/engagement og hukommelsesbesvær. Andre psykiske tegn på stress er koncentrationsbesvær, irritabilitet, dårligt humør og ubeslutsomhed.


Hvorfor får man stress?
Der er en række forskellige årsager, der kan ligge til grund for stress. Typisk kan man opdele årsager i fire kategorier: Begivenheder i livet, forhold på arbejdet, familieliv, begivenheder i samfundet.
Begivenheder i livet
Livsbegivenheder, der kan forårsage stress, kan både være nogen, der rammer en selv, men også nogen, der rammer ens nærmeste. Typiske hændelser kan være:
- skilsmisse
- sygdom
- fødsel
- dødsfald
-
fyringer
Forhold på arbejdet
Åbenlyse arbejdsforhold, der kan resultere i stress, er traumatiske hændelser, fx vold, chikane, mobning og trusler. Arbejdspladsens fysiske miljø kan også være katalysator for stress, fx meget støj, dårligt indeklima, kolde temperaturer og skifteholdsarbejde. Andre omstændigheder på arbejdet, der kan forårsage stress, er:
- manglende fritid
- manglende indflydelse
- manglende plads til ens meninger og holdninger
- manglende belønning for ens arbejde
- manglende social støtte
- manglende passende krav på arbejdet.
Familieliv
Udover store begivenheder i livet, kan familielivet generelt også være stressfremkaldende. Hvis der ikke er en klar grænse mellem arbejde og fritid, så kan det forårsage frustrationer og manglende tid. Det gælder især, hvis hverdagen er præget af:
- konstante og vedvarende konflikter
- manglende anerkendelse
- ressourcemangel (fx tid og/eller økonomi).
Begivenheder i samfundet
Begivenheder i samfundet, som måske ikke direkte har en indflydelse på dig, men som i det store billede har en indvirkning, kan også være en årsag til stress. Det kan både være pludselige hændelser, fx terror og naturkatastrofer, men også længerevarende begivenheder, fx krig og klimabelastning.

Hvad gør jeg, hvis jeg har stress?
Hvis du oplever symptomer på stress, er det vigtigt at tage hånd om det, og det findes der forskellige måder, hvorpå du kan gøre. Du kan bl.a. søge egen læge, så I i samråd kan finde frem til, om det er stress, du er ramt af, eller om dine symptomer er tegn på en anden problematik. Her kan I også undersøge, om det er kortvarig eller langvarig stress, der muligvis er på spil, og om I/du kan finde frem til årsagen til stressen.
Andre vælger at tage sagen mere i egen hånd, hvor de undersøger, om de selv kan behandle deres stress ved at ændre på deres livsstil og hverdag. Nogle finder det hjælpsomt at prioritere deres søvn, tid i naturen eller motion. Andre får det bedre af at fokusere på, hvad der roder i deres liv (både psykisk og fysisk), og så få ryddet ud i det, der forstyrrer og er energidrænende.

Kosttilskud, der bidrager til ro og balance
Hvis du søger lidt ekstra ro i hverdagen, kan du med fordel se nærmere på kosttilskud, der har til formål at bidrage positivt til både din fysiske og mentale sundhed, når tilværelsen er presset. Det er dog vigtigt at understrege, at kosttilskud ikke kan afhjælpe stress, men de kan måske være med til at bidrage positivt.
Et af de produkter, vi varmt vil anbefale, er Ro & Balance fra A. Vogel. Dette kosttilskud kommer i tabletform og består bl.a. af Passiflora (som på dansk hedder passionsblomst), der understøtter dig og din krop i perioder med uro samt mental og nervøs anspændthed. Derudover indeholder Ro & Balance bl.a. også citronmelisse, der bidrager til ro og afslapning.
Et andet kosttilskud, der er god til perioder, hvor der kræves ekstra meget af os, er Focus også fra A. Vogel. Dette produkt kommer som tyggetabletter og bidrager bl.a. til en normal psykologisk funktion. Tilskuddet består bl.a. af magnesium og krom. Magnesium bidrager til en normal psykologisk funktion, til at mindske træthed og udmattelse samt til nervesystemets normale funktion. Krom bidrager til normal makronæringsstofmetabolisme og til normale blodsukkerniveauer.

Ro & Balance
Kender du det med at have en hektisk hverdag med mange krav og forventninger? Det kan være krævende perioder på jobbet, et presset familieliv, perioder med dårligt helbred, sorger og lignende. Når man befinder sig i sådanne perioder, sender kroppen ofte signaler som uro, anspændthed og ængstelse. Det tærer på overskuddet og berører selvfølgelig også livskvaliteten. Så er det godt, at der er hjælp at hente i planteverdenen.
Ro & Balance fra A. Vogel er et naturligt og vegansk kosttilskud med udtræk af passionsblomst som understøtter i perioder med uro, samt mental og nervøs anspændthed. Ro & Balance indeholder, foruden passionsblomst, også lægebaldrian samt citronmelisse, som for sidstnævnte hjælper til ro og afslapning. Denne kombination er unik for Ro & Balance.

Focus
For de fleste byder hverdagen – og livet generelt – på situationer, som kræver noget ekstra af os. Det kan være krævende perioder på jobbet med fx deadlines eller præsentationer, det kan være store begivenheder på privatfronten eller i forbindelse med eksaminer. Situationer som de fleste af os stifter bekendtskab med flere gange i løbet af livet. Det er ofte situationer, som kræver ekstra af os, og som kræver, at vi kan holde koncentration og fokus.
Focus fra A. Vogel er et vegansk kosttilskud, som er let at anvende. Vi er vilde med kombinationen af planter og mineraler i Focus. Produktet består af en unik sammensætning af skjolddragerrodsekstrakt, hvidtjørnbærekstrakt, magnesium og chrom.