Alt du bør vide om det adaptive immunsystem
Immunsystemet kan være komplekst at beskrive præcist, men det kan forstås som kroppens forsvarsmekanisme mod bakterier, virus, svampe og parasitter, som vi konstant udsættes for i vores dagligdag. Uden et effektivt immunsystem til at bekæmpe disse indtrængende mikroorganismer ville vores overlevelse være stærkt truet.
Immunsystemet er meget komplekst og består af proteiner, specialiserede hvide blodlegemer samt specifikke organer og væv, såsom knoglemarv, lymfeknuder og milt. Det kan opdeles i to hovedkomponenter: det medfødte immunsystem, også kaldet det naturlige eller uspecifikke immunsystem, og det adaptive immunsystem, også kendt som det erhvervede eller specifikke immunsystem. Nedenfor kan du læse mere om det adaptive immunforsvar.
Kort fortalt om det adaptive immunsystem
Det adaptive immunsystem kan beskrives som det andet system, hvor det medfødte immunsystem typisk går under navnet det første system. Årsagen, til at det adaptive går under navnet det andet system, er, at det adaptive immunsystem reagerer lidt langsommere kontra det medfødte system, hvor det kan tage op til et par dage at mobilisere systemet, fordi det lige skal lære mikroorganismen at kende.
Til gengæld reagerer det adaptive immunsystem specifikt, hvor det retter sig mod bestemte mikroorganismer. Derudover udvikler det adaptive immunsystem en såkaldt immunologisk hukommelse, som betyder, at når det adaptive system møder samme mikroorganisme igen, så vil det reagere hurtigere og kraftigere på denne mikroorganisme.
Det adaptive immunforsvar er forskelligt fra person til person, og hvordan dit adaptive system tager sig ud afhænger af, hvilke organismer din krop har stiftet bekendtskab med.
Det adaptive immunsystem og det medfødte immunsystem
Det adaptive immunsystem er meget afhængigt af det medfødte immunsystem, som skal aktiverer det adaptive system. Det adaptive immunforsvar tager nemlig et par dage om at reagere, og i mellemtiden beskytter det medfødte immunsystem os, mens det adaptive immunsystem bliver etableret.
Det adaptive immunsystem og autoimmune sygdomme
Når mikroorganismer trænger ind i kroppen, er der en del af immunforsvaret, der danner antistoffer mod disse organismer. Nogle gange kan immunsystemet dog tage fejl af organismer og begynde at angribe kroppens egne celler.
Når kroppen producerer autoantistoffer rettet mod sit eget væv, kan autoimmune sygdomme opstå, hvor der fremkaldes en reaktion på kroppens egne celler. Hvordan og hvorfor kroppen begynder at angribe egne celler, ved vi ikke meget om.
En vigtig egenskab ved det adaptive immunsystem er derfor evnen til at skelne mellem kroppens egne celler og fremmede celler, i forsøget på at undgå autoimmune sygdomme. Vigtigt er det dog at sige, at hvis man finder autoantistoffer i blodet hos en person, så er det ikke ensbetydende med, at denne person har en autoimmun sygdom. Faktisk har mange mennesker autoantistoffer i blodet, specielt hvis de har haft en infektion for nylig.
Hjælp dit immunforsvar
Immunforsvaret er et stort netværk af celler, signalstoffer og organer, som findes i hele kroppen, og som beskytter os mod svampe, bakterier, parasitter og andre skadelige stoffer 365 dage året rundt. Uden immunforsvaret kan vi ikke leve, og vi bør derfor hjælpe immunforsvaret med at fungere bedst muligt.
For bedst mulig effekt bør immunforsvaret være i balance, og de enkelte dele skal arbejde harmonisk sammen. Nedenfor har vi samlet de produkter fra vores udvalg, der kan bidrage positivt til dit immunforsvar.