Overgangsalder_AdobeStock_349215150-copy-aspect-ratio-1410-627
Søvnløs gennem overgangsalderen

Forfatter: Annette Willaredt

Nattesved

Søvnløs gennem overgangsalderen


At
vågne gennemblødt flere gange midt om natten – det gør en afslappende søvn utænkelig. Sådanne svedeanfald er den mest ubehageligebivirkningaf overgangsalderen for mange kvinder. Heldigvis er der et par enkle råd til hverdagen og gennemprøvede naturmidler, somer med til at lindre ubehaget markant.

Ifølge undersøgelser lider omkring to tredjedele af kvinder i overgangsalderen af ​​hedetureforbundet med svedtendens. Sådan et angreb følger altid det samme mønster: Hjertet slårhurtigere og pludselig skyder en varm bølge fra nakken ind i hovedet og hele kroppen. Kortefter bryder du ud i sved. begynder du at ryste let – og det er forfra igen.

 

Hyppigheden af ​​episoder varierer
Hyppigheden af ​​disse episoder varierer meget fra kvinde til kvinde. Nogle oplever kun ét svedanfald om dagen, men mange oplever 30 eller flere. Dette er især stressende om natten, fordi kvinderne næsten altid vågner. Mange kan da ikke bare sove igen, men skal først skifte tøj og nogle gange også skifte sengetøj. Dette forstyrrer alvorligt søvnen og især de drømmefaser, der er så vigtige for restitutionen. Livskvaliteten falder markant, fordi de ramte ikke længere er udhvilede og kan præstere i løbet af dagen. Da tilstanden ofte varer længe, ​​bliver kvinderne så også mere og mere nervøse og irritable.

 

Jo tidligere sved opstår, jo længere bliver de
Hedeture og den tilhørende sved opstår for første gang hos de fleste kvinder lige i begyndelsen af ​​overgangsalderen. For mange dukker de op allerede før sidste menstruation. Over tid falder hyppigheden og sværhedsgraden af ​​anfaldene normalt langsomt, men der er undtagelser.

Men den periode, hvor en kvinde må forvente at svede overdrevent igen og igen uden ydre årsag, varierer meget fra person til person. Nogle kvinder er kun ramt i et par uger, andre kæmper med det i årevis. En ny amerikansk undersøgelse viser, at svedtendensen i nogle tilfælde kan vare helt op til ti år. Forskerne opdagede en tommelfingerregel: Jo tidligere hedeture opstår i overgangsalderen, jo længere tid skal en kvinde kæmpe med dem.

 

Hormoner er årsagen
Eksperter mener, at hedeture og svedeture skyldes det svingende østrogenniveau i starten af ​​overgangsalderen, som senere falder mere og mere.
Det er dog stadig uklart, hvorfor en tredjedel af kvinderne ikke er ramt af dette – selvom østrogenniveauet i deres blod også ændrer sig markant. Men man ved, hvad der sker i kroppen: Ændringerne i hormonniveauet irriterer temperaturcentret i hjernen. Kroppen misforstår disse signaler og “tror” den pludselig er overophedet. For at modvirke dette frigives stresshormonet adrenalin, hjertet slår hurtigere, blodkarrene i huden udvides og man sveder. Dette får kroppen til at køle ned igen.

I tilfælde af hedeture sker der derfor præcis det, som giver mening når organismen overophedes – kun at det i dette tilfælde aldrig skete.

 

Motion dæmper symptomerne
Alt, hvad der styrker kredsløbet og træner blodkarrene, kan hjælpe kvinder. Årsagen: Temperaturregulatoren i hjernen bliver så ikke længere så let smidt ud af balance, og som følge heraf opstår sveden sjældnere og mindre voldsomt, eller nogle gange endda slet ikke. Regelmæssig motion er en vigtig komponent her. Udholdenhedssport såsom gåture, cykling eller jogging anbefales. Men hvis du ikke har gjort meget fysisk aktivitet indtil nu, bør du tage det langsomt og ikke overanstrenge dig selv.

Kneipp-behandlinger som at træde vand er også en god træning for karrene. For at gøre dette skal du fylde et kar med koldt vand. Den skal nå en håndsbredde under knæene. Du vader i den i cirka et minut som en stork, og trækker den ene fod helt op af vandet for hvert skridt, og tåen peger nedad. Stop altid med det samme, hvis der opstår en stærk kuldestimulus. Bagefter skal du bare tørre vandet af og varme fødderne op igen ved at gå rundt. Hvis du har lyst, kan du også tage uldne sokker på. Saunabesøg efterfulgt af et koldt nedsænkningsbad eller skiftende brusere har en lignende effekt på organismen.

Når det kommer til ernæring, bør kvinder nu fokusere på middelhavskøkkenet. Kosten indeholder masser af frisk frugt og grøntsager, friske krydderurter, gode vegetabilske olier og to fiskemåltider om ugen. Reducer forbruget af rødt kød, animalsk fedt, hvide melprodukter og slik. Sammen med regelmæssig fysisk aktivitet kan denne diæt også reducere eksisterende overvægt – en anden faktor, der fremmer hedeture og svedtendens. Det er også vigtigt at drikke rigeligt med væske, gerne mineralvand. Alkohol, kaffe og sort te skal derimod så vidt muligt undgås, fordi alle tre har en effekt på østrogenniveauet og direkte kan udløse et svedeanfald.

 

Brug naturens kraft
Urtemedicin har også nogle midler, der hjælper mod den “flyvende varme”. Lady’s Mantle te har en afbalancerende effekt på hele hormonbalancen. Til dette brygges to til tre teskefulde urter med 250 ml vand. Lad trække i ti til 15 minutter og sigt. Drik tre til fire kopper af det dagligt. Rødkløver indeholder såkaldte isoflavoner. Disse sekundære plantestoffer ligner østrogener i deres kemiske struktur og har derfor også en stabiliserende effekt på hormonniveauet. Nogle undersøgelser viser, at det at tage rødkløvertilskud har en positiv effekt, især ved hedeture. Granatæblets frø indeholder også sådanne planteøstrogener. I undersøgelser var effekten af ​​granatæblekerneolie på hedeture og svedtendens lille. Men størstedelen af ​​kvinderne, der deltog, rapporterede om bedre søvn.

Naturen tilbyder salvie især mod kraftig svedtendens. Teen virker antiperspirant og virker desuden beroligende. Hæld 250 ml kogende vand over to teskefulde tørrede salvieblade og lad blandingen trække i op til ti minutter, og si derefter. Bryg en frisk kop to gange om dagen og drik teen usødet og stuevarm. Salvie-te virker direkte på varmereguleringen i hjernen. En kop inden du går i seng er særlig god til nattesved. Et alternativ til dette er salviepræparater eller endda at tygge et frisk salvieblad.

 

https://www.avogel.ch/de/ihre-gesundheit/wechseljahre/wechseljahre-naechtliches-schwitzen.php

Ingen resultater