Hvilken livsstil er god for mit immunforsvar?

Foruden kost og motion er der andre livsstilsfaktorer, som kan have betydning for dit immunforsvar. Faktorer som for lidt søvn om natten eller for mange usunde vaner kan nemlig have en negativ effekt på dit immunforsvar og dets styrke til at modstå bakterier, virusser og sygdomme. Nedenfor har vi samlet en række konkrete og brugbare livsstilsråd, som kan bidrage positivt til dit immunforsvar. 

Få tilstrækkelig søvn

Når vi sover, fornyer cellerne, vi bruger til at bekæmpe virus og bakterier, sig selv. Netop derfor er tilstrækkelig søvn en nødvendighed for at styrke immunforsvaret. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget søvn man behøver. En tommelfingerregel er, at voksne bør få mellem 7-9 timers søvn hver nat. Helt generelt lyder det dog, at du har fået nok søvn, hvis du føler dig veludhvilet, når du vågner. 

Forsøg at undgå stress og stressede situationer

Stress har samme effekt som for lidt søvn, hvor permanent stress, konstant træthed, udmattelse og permanent anspændthed påvirker immunforsvaret negativt. Føler du dig tit stresset på arbejdspladsen, kan det være en god idé at tale med din chef og kollegaer, om hvordan stressede perioder med stort arbejdspres bedst kan klares. Er der stress i familien, kan det være en god idé at lede efter årsagen samt at tale med din partner og/eller gode venner for at lufte tankerne og evt. få et godt råd eller to.

Drop rygning

Vidste du, at der er omkring 4000 kemiske stoffer i cigaretrøg? Vanedannende nikotin er et af dem. Flere af de 4000 stoffer er bevist kræftfremkaldende, inklusiv stoffer som mennesker helt bevidst har valgt ikke at indtage, fx arsenik, bly, benzen, formaldehyd og nitrosaminer. Mulige konsekvenser ved rygning er sygdomme som KOL, lungekræft eller andre ondartede tumorer, emfysem, leukæmi og gen-skader. Rygning er altså en voldsom belastning for dit helbred og bidrager ikke til et stærkt immunforsvar. Anbefalingen herfra er derfor helt klar: rygning — nej tak

Skru ned på alkoholen

For meget alkohol er ikke godt for helbredet og påvirker immunforsvaret negativt. De hvide blodlegemer, især de såkaldte fagocytter, som hurtigt angriber skadelige indtrængere og derfor er meget vigtige for immunsystemet, hæmmes, hvis der er for meget alkohol i blodet. Misbrug af alkohol kan desuden have flere alvorlige både fysiske og psykiske konsekvenser, såsom hjerte-kar-sygdomme, kræftsygdomme, depression og angst.

Skru op for kærligheden

Nu har vi talt om dårligdomme, der påvirker immunforsvaret negativt, hvorfor vi springer direkte til den gode nyhed: at kærlighed styrker immunforsvaret. Når mennesker er hengivne overfor hinanden, og fx kysser og krammer, frigives hormonet oxytocin, også kendt som kærlighedshormonet, som hæmmer stresshormonet kortisol. Når vores kontakt er øm og kærlig, og oxytocin dermed frigives, styrkes immunforsvaret altså indirekte. Oxytocin sænker desuden blodtryk, puls, angst og bekymringer, og får en til at føle sig afslappet. Skru derfor endelig op for kærligheden og romantikken.

 

Senior woman blowing nose in napkin

Hjælp dit immunforsvar

Immunforsvaret er et stort netværk af celler, signalstoffer og organer, som findes i hele kroppen, og som beskytter os mod svampe, bakterier, parasitter og andre skadelige stoffer 365 dage året rundt. Uden immunforsvaret kan vi ikke leve, og vi bør derfor hjælpe immunforsvaret med at fungere bedst muligt.

For bedst mulig effekt bør immunforsvaret være i balance, og de enkelte dele skal arbejde harmonisk sammen. Nedenfor har vi samlet de produkter fra vores udvalg, der kan bidrage positivt til dit immunforsvar.

 

 

Ingen resultater