Fermenteret rødkål og rødbede
Det skal du bruge
1/2 rødkål (ca. 650 g.)
1 stor rødbede
1 tsk havsalt
4 spsk. A. Vogel Valleforce
Fremgangsmåde
- Skræl rødbeden og gem 1-2 kålblad til “låg”
- Riv rødbede og snit rødkål og bland det i en stor skål
- Massér havsalt ind i blandingen, indtil grøntsagerne begynder at blive saftige
- Tilsæt 4 spsk. Valleforce til den øvrige væske
- Pres grøntsagerne ned i et skoldet glas, så de bliver dækket af væsken. Får du for lidt væske, når du trykker kål- og rødbedeblandingen, kan du tilsætte lidt lage (f.eks. 2 dl kogt, lunkent vand, som du rører 1 tsk havsalt i)
- Brug kålblade som ”låg” og tryk låget ned over grøntsagerne, så de dækkes af væsken
- Lad stå på køkkenbordet og fermenter i 1-2 uger. Jo længere du fermenterer, jo mere syrligt
- Når grøntsagerne er tilpas syrlige, så fjernes kålbladet, og glasset opbevares i køleskabet, hvor den kan opbevares længe
Vigtigt: Låget skal åbnes hver dag, da fermenteringsprocessen danner overtryk
Tip: Varier surkålen ved at 1 fed finthakket hvidløg eller 2 tsk revet frisk ingefær
A.Vogel Valleforce Alpedrik Original
Valleforce er en fødevare med naturligt indhold af L+ mælkesyre. Det er en gammel drik, som Alfred Vogel udviklede for flere årtier siden. Valleforce er baseret på valle, som er blevet anvendt ind- og udvortes samt i madlavningen siden det antikke Grækenland. Vallen kommer fra schweiziske køer som i ro og mag spiser græs og alpeurter på de grønne bjergsider i Schweiz. Køernes mælk forarbejdes til de velkendte og højtskattede schweizeroste. Restproduktet fra ostefremstillingen er valle, en vandig væske, som bjergbønderne med stor fornøjelse bruger til både mennesker og dyr.