Granbrød – med friske granskud
3-4 små brød
Det skal du bruge
Granolie:
1 dl friske grannåle (se tip)
2½ dl koldpresset olivenolie
Granvand:
3 spsk. friske grannåle
6 dl vand
Fordej:
5 g gær
3 dl granvand
175 rugmel
Dej:
2 dl granvand
5 g gær
ca. 550 g hvedemel
3 spsk. granolie
1 spsk. honning
2 tsk. Herbamare urtesalt
Pynt:
Granskud
Fremgangsmåde
Granolie:
Læg grannålene og olie i en lille gryde og varm langsomt op, til grannålene akkurat begynder at skifte farve, og til olien er ca. 70 grader – brug et stegetermometer.
Blend og lad olien trække i 8-12 timer. Olien sies og opbevares i køleskabet.
Granvand:
Hak grannålene fint, og læg dem i en skål. Giv vandet et opkog, og lad det køle af til ca. 80 grader. Hæld det over nålene, og lad det trække i 30 min. Si vandet.
Fordej:
Rør gæren ud i granvand, og rør rugmelet i. Dæk skålen, og lad fordejen stå ved stuetemperatur i 3 min. timer (gerne natten over).
Dej:
Rør fordejen sammen granvand og smuldre gær i. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen på en røremaskine i min. 8 min. Tilsæt granolie, honning og salt, og ælt dejen i 2 min. Form dejen til en kugle, og læg den i skål smurt med lidt granolie. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.
Tænd ovnen på 250 grader varmluft, og sæt en bageplade midt i ovnen og en bradepande nederst i ovnen.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen én gang. Skær den i 3-4 grove stykker, og læg dem på et stykke bagepapir. Prik fordybninger i dejstykkerne med en våd finger. Dryp med granolie, og drys med flagesalt.
Flyt brødene med bagepapiret ind på den varme bageplade, og fyld 1 dl vand i den varme bradepande. Luk ovnen, og bag brødene i ca. 15 min., til de lyder hule.
Afkøl på en bagerist, og nyd fx som tilbehør til en suppe eller med en god skive ost.
Tip
Vælg omhyggeligt dine granskud et sted uden forurening fra fx bilos og brug IKKE taks. Rødgran og douglasgran kan anbefales.
Herbamare Original Urtesalt
Hvis du sætter pris på mad med masser af smag og smæk på smagsoplevelsen, kan du med stor fordel bruge Herbamare Original Urtesalt både til varme og kolde retter. Herbamare Original er et aromatisk og mildt urtesalt som giver din mad en ekstra dimension og kan medvirke til, at du nedsætter dit saltforbrug.