Selvbehandling af stress: Alternativ behandling uden medicin

Flere mennesker ønsker ikke at gøre brug af medicin ifm. bearbejdning og behandlingen af deres stress. For nogle handler det om, at de ønsker ro og at finde tilbage til sig selv uden fx udefrakommende kemiske stoffer. For andre handler det om, at de gerne vil give det et skud med alternative aktiviteter, før de muligvis giver sig i kast med medicinske alternativer.

Hvad end årsagen er, findes der en række tiltag, som du kan prøve dig frem med – men vær obs på, at der ikke findes én løsning for alle stressramte. Der er nemlig rigtig mange individuelle og udefrakommende faktorer, der spiller ind i belastningstilstanden. Hvis du ønsker at prøve alternative metoder mod stress, bør du derfor gå til problematikken med åbenhed og mod på/lyst til at afprøve forskellige ting.

Refleksionsøvelser, du selv kan foretage dig

Stress er, som sagt, en belastningstilstand, hvor kravene (indre og ydre) overgår de ressourcer, du som person har tilgængelig. Er du i tvivl om, hvordan du genkender stresssymptomer, vil vi anbefale dig at læse op på tegn på stress, så du måske kan blive mere afklaret omkring, om det er stress, du oplever.

Hvis du er forholdsvist overbevist om, at du er ramt af stress, og du gerne selv vil forsøge at ændre situationen til det bedre, så er det fordelagtigt at kigge nærmere på, hvilke krav, du netop står overfor, som overgår dine ressourcer. Det kan både være krav på arbejdet, hos familien, i livet generelt eller et mix af alle førnævnte. Tænk også gerne over, hvilke situationer eller aktiviteter der giver dig glæde og energi. Denne øvelse, med at identificere de to yderpoler, er typisk også en, man vil gennemgå med lægen, hvis man fra start søger hjælp og behandling der.

Med disse refleksioner ender du ud i at have en slags negativ- og positivliste, som du kan arbejde videre fra. Fra negativlisten kan du se nærmere på, hvilke situationer der har en mindre god indvirkning på dig og dit liv, og undersøge, om der er nogle ting fra denne liste, du måske kan skære ned på, ændre eller helt fjerne fra din hverdag. Omvendt kan du fra positivlisten se nærmere på, hvilke situationer der har en god indvirkning på dig og dit liv og måske finde nogle ting, du kan lave mere af eller nogle nye aktiviteter, som med god sandsynlighed bidrager positivitet, som du kan supplere med.

Kan man gøre noget ved stress uden medicin eller terapi?

Hvis man er ramt af stress, er der mange forskellige områder, man kan se nærmere på ift. selvbehandling, men det er meget individuelt, hvad der skaber stressproblemet, og hvad der muligvis kan afhjælpe det, jf. refleksionsøvelsen ovenfor. Nedenfor har vi dog listet en række gængse, enkle råd, som på det generelle plan kan bidrage til at minimere stress uden medicin og terapi og dermed skabe en bedre sundhed, både mentalt og fysisk.

Søvn
Søvn er typisk en af de ting, stressen rammer allerførst, hvor du fx får problemer med at sove eller generelt bare sover dårligere. Og tilsammen udgør dårlig søvn og stress en virkelig dårlig kombi, hvor stressen gør, at du sover mindre, og den manglende søvn gør, at stressen øges. Det kan derfor være rigtig vigtigt at prioritere din søvn i forsøget på at opnå så god en søvnrytme som muligt.

Motion
Det er også en rigtig god prioritering at få motioneret. Hvis du får kroppen bevæget regelmæssigt, er den nemlig mere parat til at stå overfor fx akut stress, hvor du med stor sandsynlighed vil opdage at have flere kræfter. På samme vis kan motion være med til at forebygge stress, netop fordi du øger modstandskraften overfor belastningstilstanden.

Motion virker også for mange beroligende og fjerner anspændthed efter en presset dag – du ‘forbrænder’ så at sige de stresshormoner, som kan have opbygget sig under en hektisk dag, når du dyrker motion.

Obs. Er du stressramt, bør du ikke dyrke for hård motion, da det kan belaste dit nervesystem mere, end hvad godt er.

Ryd op
Rod og uklarheder, hvad end det er fysisk rod, du kan se for dig, eller rod i en mere overført betydning, fx ifm. relationer, kan skabe uorden i sådan en grad, at det dræner dig for energi og derigennem reducerer dine mentale ressourcer. Er det situationen hos dig, kan det være en rigtig fin idé at få ryddet op i tingene, så dét i hvert fald ikke bidrager til (mere) stress.

Prioriteringer
Vi har allerede berørt emnet prioriteringer en smule vedr. søvn og motion, men prioriteringer generelt bør også være et råd for sig selv. Se på, hvad der betyder noget for dig, hvad du finder vigtigt, og prioritér de ting. Fokusér på dine kerneværdier, og brug mindre tid på at lade dig diktere af, hvad du kunne/burde gøre. Forhåbentlig kan sådanne prioriteringer bidrage til, at du laver ting, der bringer dig glæde og god energi og på den måde støtter dine ressourcer til at stå overfor de krav, du møder i hverdagen.

Skriv
Mange, der er ramt af stress, oplever tankemylder – ofte uproduktive tanker om ting, vi sjældent kan gøre meget ved som individ. Tankerne kan i sig selv være stressende. Der findes forskellige forslag til, hvordan man kan stoppe eller minimere den linde strøm af tanker, og ét af dem omhandler at skrive tankerne ned.

Ved at notere sig sine tanker, har mange følelsen af, at de bliver parkeret. Så i stedet for at fylde i hovedet, så fylder de på papiret i stedet. Og det er ikke fordi, du behøver at læse tankerne igen, efter at de er nedfældet på papir. Processen er blot at få tankerne fra hovedet ud gennem fingrene og ned på papiret.

Ud i naturen 
Et andet råd handler om at udnytte naturen og de fordele, den giver os mennesker. Naturen har for mange en helt speciel måde at give os ro – ro, som vi især søger, når vi er stressede og pressede. Et studie har faktisk også vist, at bruger vi 20 minutter i naturen hver dag, kan det være med til at sænke stresshormonet kortisol markant. Interaktion med naturen er altså en måde, hvorpå du kan forbedre dit mentale helbred.

Pauser
Er det på arbejdet, du kan mærke presset, kan du forsøge at indlægge mere eller mindre faste pauser, så du giver din hjerne og din krop mulighed for opladning i løbet af en arbejdsdag. Det samme gælder selvfølgelig, hvis det er derhjemme, presset og kravene overstiger dine ressourcer.

Vejrtrækning og meditation
Kommer du hjem og bliver ramt af tankemylder, problemer med at slippe de krav, du står overfor i livet eller lignende, så kan det være en rigtig god idé at prioritere at sætte dig for dig selv, uden forstyrrelser, og fokusere på din vejrtrækning i håbet om at skabe og opnå ro og balance. Mange finder det også gavnligt at meditere, enten af sig selv eller via en guidet meditation, hvor man forsøger at finde ind i sig selv og lukke alt andet ude for en stund.

Kommunikation
Vigtigt er det også, at du tør fortælle dine omgivelser, fx familie, venner, ledere og kollegaer, hvis du oplever problemer med stress. Inddrager du disse personer i din livssituation, giver du dem et indblik i og et grundlag for, hvad der fylder hos dig lige nu, og samtidig får du mulighed for at uddybe de ønsker og forbehold, du muligvis har. Desuden giver du dine omgivelser mulighed for at tage hensyn og spørge dig til råds, før de måske træffer beslutninger, der kan have en negativ indvirkning hos dig.

At tale højt om stress er også med til at nedbryde tabuet om det sårbare emne, og det kan være en rigtig fin måde at dele erfaringer med andre, som også har haft stress tæt inde på livet.

Alternativ behandling af stress: terapi, hypnose og akupunktur

Udover ovenstående tiltag, som du selv kan forsøge dig med, findes der også en række alternative behandlinger, som måske kan gavne dit mentale (og fysiske) helbred. Nogle drager fx nytte af samtaler/terapi med såkaldte stressvejledere, hvor du kan få vejledning, råd, metoder og værktøjer til, hvordan du bedst muligt håndterer din stress.

Andre har haft gode oplevelser med hypnose mod stress. Under hypnosen har mange hypnotisører fokus på at identificere årsagerne til stress, hvorigennem du lærer, hvordan du kan tackle stress, genoprette balancen i dit liv og finde din indre ro.

En anden mulighed inden for stressbehandling er akupunktur, som har vist sig at have en positiv effekt. Ved akupunktur styrkes immunforsvaret, nervesystemet beroliges, og endorfiner, som bl.a. er med til at reducere negative følelser, udskilles fra hjernen – alt sammen effekter, der kan bidrage til at reducere stress og styrke det mentale helbred.

Naturlige løsninger, der måske kan bidrage positivt

Udover de ovenstående tiltag, findes også kosttilskud, som kan bidrage til god mental sundhed – og på bioforce.dkfinder du flere kosttilskudsvarianter med disse bidrag. Fra A. Vogel forhandler vi Ro & Balance samt Focus. Det er dog vigtigt at understrege, at kosttilskud ikke kan afhjælpe stress, men de kan måske være med til at bidrage positivt.

Ro & Balance er et vegansk kosttilskud, der understøtter stressede perioder, hvor uro og anspændthed kan være en fast del af hverdagen. Tilskuddet består bl.a. af Passiflora (kendt som passionsblomst på dansk), der understøtter kroppen i førnævnte perioder.

Focus er også et vegansk kosttilskud, der fås som tyggetabletter. Tabletterne indeholder bl.a. magnesium, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse samt til nervesystemets normale funktion, og krom, som bidrager til normal metabolisme af makronæringsstoffer samt normale blodsukkerniveauer.

Senior woman blowing nose in napkin

Trænger du til ro og balance?

Hvis du søger lidt ekstra ro i hverdagen, kan du med fordel se nærmere på kosttilskud, der har til formål at bidrage positivt til både din fysiske og mentale sundhed, når tilværelsen er presset. Læs mere om naturlige kosttilskud fra A. Vogel som kan være din hjælp.

Ingen resultater