Senior woman blowing nose in napkin

Ved du, hvordan du kan hjælpe dit immunforsvar?

Kroppens forsvarsmekanisme, immunsystemet, arbejder konstant hele året rundt for at beskytte os mod bakterier, svampe, parasitter og skadelige stoffer. Immunforsvaret består af et omfattende netværk af celler, signalstoffer og organer, der er spredt over hele kroppen og bekæmper førnævnte mikroorganismer.

For at fungere optimalt skal immunforsvaret være i balance, og dets forskellige komponenter skal arbejde harmonisk sammen. Uden immunforsvaret ville vi ikke kunne overleve, og det er derfor vigtigt at støtte det i at fungere bedst muligt. Nedenfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan faktorer som kost, livsstil og motion kan bidrage til et godt immunforsvar.



Styrk kroppens forsvarsmekanisme.

Et kort, men godt overblik over immunforsvaret

Immunforsvaret opdeles i to: det medfødte og det adaptive immunsystem. Førstnævnte er hurtigtreagerende, men uspecifik, og sidstnævnte er langsommere til at reagere, dog mere specifikt.
Det er vigtigt, at immunforsvaret har de bedste forudsætninger for at kunne fungere godt, så det hurtigt og effektivt kan slå fremmede mikroorganismer ned. Fungerer immunforsvaret ikke optimalt, er der en række symptomer, der muligvis vil vise sig.

Få et overblik over immunforsvaret, og læs om de mulige symptomer, der kan vise sig ved et mindre godt immunforsvar her

Hvad er det medfødte immunsystem og det adaptive immunsystem?

Immunsystemet kan opdeles i to, hvor det ene system går under navnet det medfødte system, mens det andet system går under navnet det adaptive immunsystem. Nedenfor kan du læse mere om de to systemer samt deres forskelle.

Det medfødte immunsystem

Helt generelt:
Det medfødte immunsystem beskrives som kroppens første forsvar mod infektioner. Det er en hurtig og bred barriere, der har til formål at bekæmpe bakterier og virusser med det samme. 

Nøglefunktioner:
Øjeblikkelig respons – Aktiveres så snart en infektion er til stede.
Generelt forsvar – Bekæmper en bred række bakterier uden en specifik målretning.
Fysiske og kemiske barrierer – Inkluderer hud, slimhinder, mavesyrer og enzymer i tårer og spyt, som forhindrer mikroorganismer i at trænge ind i kroppen.
Celler i aktion – Hvide blodlegemer, der indfanger og nedbryder indtrængende bakterier/virusser.
Inflammation – En betændelsesreaktion, der bidrager til at isolere og bekæmpe infektion.

Opsummering:
Hurtigt, men uspecifikt forsvar mod alle typer af bakterier og virusser.

Få flere informationer om det medfødte immunforsvar her

Det adaptive immunsystem

Helt generelt:
Det adaptive immunsystem beskrives omvendt som kroppens andet forsvar og er en langsommere, men mere præcis barriere. Dette system udvikler sig over tid, hvor det lærer at genkende specifikke bakterier og virusser, så det kan bekæmpe dem mere effektivt i fremtiden. 

Nøglefunktioner:
Langsom respons – Kræver flere dage, nogle gange uger, for fuld aktivering.
Specifik målretning – Identificerer og husker bestemte bakterier/virusser, som muliggør mere effektiv bekæmpelse ved fremtidige infektioner.
Immunologisk hukommelse – Efter første kontakt husker kroppen bakterien/virussen og reagerer hurtigere/kraftigere ved gentagen eksponering.
Antistoffer – Proteiner produceret af B-celler, som identificerer og binder sig til bakterier/virusser, for at ødelægge dem eller markere dem til ødelæggelse.
T-celler – Hjælperceller, der dræber inficerede celler og tilpasser reaktioner fra immunforsvaret.

Opsummering:
Langsomt, men specifikt forsvar, som tilpasser sig og genkender tidligere bakterier/virusser for effektiv beskyttelse i fremtiden.

Få flere informationer om det adaptive immunforsvar her

AVO_people_2-scaled-aspect-ratio-731-573
AVO_echinacea_5-aspect-ratio-408-487

Hvilke aktiviteter hjælper mit immunforsvar?

Regelmæssig motion og fysiske aktiviteter er ikke kun godt for krop og sjæl — faktisk nyder dit immunforsvar også godt af, at du får kroppen rørt. Regelmæssig motion kan fx være med til at holde hjerte og kredsløb i gang, mindske inflammation og øge modstandskraften mod stress.

Få gode råd og tips til motion og et sundt immunforsvar her 

 

Hvilken livsstil er god for mit immunforsvar?

Ud over kost og motion er der andre livsstilsfaktorer, der kan påvirke dit immunforsvar. Mangel på søvn om natten, stress og usunde vaner, såsom rygning og alkohol, kan negativt påvirke immunforsvarets evne til at bekæmpe bakterier, virusser og sygdomme. Omvendt kan kærlighed styrke immunforsvaret.

Få konkrete livsstilsråd, der kan bidrage til dit immunforsvar her

Efterår-scaled-aspect-ratio-731-573
shutterstock_1735240700-scaled-aspect-ratio-408-487

Hyppige spørgsmål – korte svar

Der kan opstå mange spørgsmål, når vi taler om immunsystemet. For at gøre det nemt for dig, har vi samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål, så du hurtigt og enkelt kan finde de svar, du leder efter.

Læs de hyppige spørgsmål og deres svar her

Senior woman blowing nose in napkin

Hjælp dit immunforsvar

Immunforsvaret er et stort netværk af celler, signalstoffer og organer, som findes i hele kroppen, og som beskytter os mod svampe, bakterier, parasitter og andre skadelige stoffer 365 dage året rundt. Uden immunforsvaret kan vi ikke leve, og vi bør derfor hjælpe immunforsvaret med at fungere bedst muligt.

For bedst mulig effekt bør immunforsvaret være i balance, og de enkelte dele skal arbejde harmonisk sammen. Nedenfor har vi samlet de produkter fra vores udvalg, der kan bidrage positivt til dit immunforsvar.

 

 

Ingen resultater