Få svar på de hyppigste spørgsmål om immunsystemet her!

En lang række spørgsmål går igen, når emnet falder på immunsystemet. For at gøre det let for dig, har vi derfor samlet nogle af de spørgsmål, der er typiske gengangere, så du nemt og hurtigt kan finde svar på det, du søger.

Hvad er immunsystemet?

Immunsystemet er komplekst og består af specielle hvide blodlegemer, proteiner og specielle organer/væv. Immunforsvaret opdeles i to: det medfødte (naturlige/uspecifikke) immunsystem og det adaptive (erhvervede/specifikke) immunsystem. Det medfødte immunsystem er vores første forsvar, som ofte bekæmper infektioner i opløbet, og det har stor betydning for aktiveringen af det erhvervede immunsystem. Dette system reagerer mod specifikke mikroorganismer, og der udvikles en såkaldt immunologisk hukommelse, som medvirker, at næste gang det erhvervede immunsystem møder samme mikroorganisme, reagerer det hurtigere og kraftigere.

Bliver immunforsvaret dårligere med alderen?

Ja — som tiden går, svækkes modstandskraften mod infektionssygdomme. Dannelsen af B-celler falder kraftigt med alderen, hvorfor immunforsvaret ikke længere kan producere nye antistoffer mod alle infektioner. Når en ældre får en virusinfektion, producerer personen dermed ikke særlig mange præcise antistoffer og opbygger dermed ikke en særlig god immunitet overfor virussen.

Er immunforsvaret dårligere under graviditet?

Ja, det er ofte tilfældet. En gravid kvindes krop skal klare en lang række forandringer på meget kort tid og skal også bruge energi på udvikling af fosteret. Dette udfordrer også immunforsvaret. Gravide kvinder bør derfor hjælpe deres immunforsvar med en sund og balanceret kost, let motion og reduceret stresspåvirkning.

Hjælper det immunforsvaret at drikke vand?

Ja. Vand er kroppens opløsningsmiddel. Det er nødvendigt for utallige kemiske processer i kroppen, for transport af nutrienter og ilt samt udskilning af affaldsstoffer. Mangel på væske betyder, at disse processer ikke forløber optimalt, hvorfor kroppen bliver sårbar. Hvis du drikker for lidt vand, vil slimhinderne også være tørre, hvorved bakterier/virusser (patogener) nemmere kan trænge ind.

Er en opvækst på landet godt for immunforsvaret?

Helt generelt — ja. Børn, der vokser op på landet, bliver ofte udsat for et bredere spektrum af mikroorganismer fra jord, planter og dyr og har ofte et stærkere immunforsvar. Denne eksponering kan bidrage til at udvikle et mere robust immunsystem, fordi det lærer at genkende og håndtere et bredt spekter af patogener. Af den grund får flere bybørn fx allergi, fordi immunforsvaret overreagerer overfor meget almindelige stoffer, som egentlig ikke er farlige for kroppen.

Er immunsystemet arveligt?

Ja, immunsystemet er genetisk betinget, hvor nogle fra naturens side har et dårligere immunforsvar. Emnet er ikke fuldt belyst, men formentlig handler immundefekter mere om at undgå at genere immunsystemet end om at stimulere det.

Hvornår på døgnet er immunforsvaret mest aktivt?

Immunforsvaret følger en døgnrytme, også kendt som den circadiske rytme, som påvirker dets aktivitet gennem døgnet. Forskning har vist, at immunforsvaret ikke er lige aktivt hele tiden: Ofte er det mest aktivt om natten, og ligeledes i de tidlige morgentimer kan der også være visse immunfunktioner, der topper. Det er især om eftermiddagen og aftenen, at aktiviteten af immunsystemet reduceres noget.

Den circadiske rytme af immunforsvaret understreger vigtigheden af at opretholde en stabil døgnrytme for at støtte immunforsvarets sundhed.

Hvad kan jeg gøre for at styrke mit immunforsvar?

Der er en lang række tiltag og gode vaner, du kan gøre dig/opbygge for at give dit immunforsvar de bedste forudsætninger. Kort fortalt er det en god idé at sørge for:

Senior woman blowing nose in napkin

Hjælp dit immunforsvar

Immunforsvaret er et stort netværk af celler, signalstoffer og organer, som findes i hele kroppen, og som beskytter os mod svampe, bakterier, parasitter og andre skadelige stoffer 365 dage året rundt. Uden immunforsvaret kan vi ikke leve, og vi bør derfor hjælpe immunforsvaret med at fungere bedst muligt.

For bedst mulig effekt bør immunforsvaret være i balance, og de enkelte dele skal arbejde harmonisk sammen. Nedenfor har vi samlet de produkter fra vores udvalg, der kan bidrage positivt til dit immunforsvar.

 

 

Ingen resultater