Søvn og sundhed: Hvad påvirker søvnen?

Det er en nødvendighed for mennesker at sove. Faktisk ikke kun for mennesker, men for alle levende væsener. Søvn har nemlig en afgørende betydning for krop og sind. Under søvn restituerer vores krop, og hovedet bearbejder dagens mange indtryk. 

Manglende eller dårlig søvn kan derfor påvirke vores immunforsvar og kognitive funktioner, som fx hukommelse og indlæring. Du kender det sikkert godt. En nat, hvor du har sovet dårligt, påvirker også dit humør, koncentration og præstationsevne. Netop derfor er søvn så vigtigt. 

Søvnbehov: Hvor meget søvn skal man have? 

Selvom der findes en del tommelfingerregler på, hvor meget søvn man skal have, er det vigtigt at nævne, at den præcise mængde er meget individuel. Vi mennesker er ikke ens, og vores kroppe fungerer ikke ens eller har brug for det samme. 

Det er altid en god idé at følge de generelle retningslinjer, men helt generelt lyder det, at du har fået nok søvn, hvis du føler dig udhvilet, når du vågner, og ikke bliver søvnig i løbet af dagen. Derudover bør du selvfølgelig få nogenlunde den samme mængde søvn hver nat, så du har en stabil og regelmæssig søvnrytme. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at være i søvnmangel i løbet af ugen, som så indhentes i weekenden. 

Søvnbehov for voksne
I hovedregel bør voksne få omkring 7-9 timers søvn pr. nat — der er dog store individuelle forskelle. Ældre mennesker kan ofte klare sig med mindre søvn, ned til 6 timer, mens andre finder det nødvendigt at få 9 timers søvn for at føle sig ordentligt udhvilet.

Søvnbehov for børn
Søvnbehovet for børn ændrer sig meget afhængigt af alder. Babyer har fx brug for en del mere søvn end en 8-årig. Herunder får du en nem oversigt over, hvor mange timer dit barn som hovedregel skal sove ift. alderen:

  • 0-1 år: 15-18 timer
  • 1-3 år: 12-14 timer
  • 3-6 år: 10-12 timer
  • 6-13 år: 9-11 timer
  • 13-17 år: 8-10 timer.

Det er selvfølgelig igen meget individuelt, hvor mange timer dit barn har brug for. Nogle børn på under 1 år sover også mere end 18 timer, uden at det betyder, at der er noget galt. Børn kan desuden sagtens sove meget længe og i mange timer, hvis de er syge. Her bekæmper kroppen en infektion, og derfor har den brug for hvile. Er du i tvivl om, om dit barn sover for lidt eller for meget, bør du altid søge råd og vejledning hos din egen læge. 

Hvad påvirker vores søvn negativt?

Der er mange ting som påvirker vores søvn — det kan være i både en positiv eller negativ retning. Her er 7 faktorer, der påvirker din søvn i en negativ retning: 

  • Uregelmæssig søvnrytme 
  • Alkoholindtagelse — især i de sene aftentimer 
  • Koffeinindtag
  • Rygning 
  • Manglende motion 
  • Stressende livsstil og tankemylder
  • Skærme og blåt lys lige inden sengetid. 

Vil du gerne få en bedre søvnkvalitet eller søvnhygiejne, kan du derfor gå i gang med at kigge på ovenstående punkter.
Har du en god søvnrytme, altså går du i seng og står op på samme tidspunkt hver dag? Får du nok motion? Undgår du kaffe eller andre koffeinholdige drikke samt alkohol inden sengetid? Ser du fjernsyn eller er på telefonen, lige inden du skal sove? Alt sammen rutiner, du kan gå efter i sømmene, hvis du ønsker en bedre nattesøvn. 

web_søvn copy

Sover du dårligt?

Her finder du vores udvalg af naturlige kosttilskud, der kan hjælpe til en sundere og bedre søvn. Kosttilskud baseret på friske urter og planter samt magnesium og L-tryptophan, som kan være den hjælp du har brug for inden sengetid.

Ingen resultater