Søvn
Nøglen til velvære
I en hverdag, hvor tempoet er højt, lider mange af søvnproblemer, og det påvirker uundgåeligt vores livskvalitet. Vi dykker ned i søvnens betydning og kigger på de naturlige veje til at forbedre søvnen og dermed vores velvære.
Læs mere om Sleep fra A. Vogel her
Alt du skal vide om søvn
Alle mennesker har brug for at sove. Ingen kan overleve uden søvn. Det er et behov, vi mennesker har helt naturligt, og det skal indfries hver dag, for at vi kan være velfungerende.
I dette inspirationsunivers kan du læse mere om søvn, herunder søvnstadier, hvad der påvirker vores søvn, søvnproblemer samt gode råd hertil. Under hvert emne finder du en masse god viden og råd, der kan hjælpe dig med at forstå søvn meget bedre.
Hvorfor er søvn vigtigt for os?
Når vi sover, restituerer både vores krop og sind. Kroppen går i gang med at reparere dens mange celler, og hjernen går i gang med at bearbejde dagens mange indtryk. Faktisk renser hjernen også sig selv for de affaldsstoffer, der har ophobet sig i løbet af dagen, og det er kun om natten, at det sker.
Søvn forbedrer desuden immunforsvaret, styrker hukommelsen, kreativiteten og performance samt er med til at forebygge stress, angst og depression. En god nattesøvn er altså afgørende for vores trivsel og livskvalitet.
Når vi ikke får nok søvn
Hvad sker der egentlig, når vi ikke får nok søvn? Søvn er et behov, vi har, som vi ikke kan undertrykke på samme måde som sult og tørst. Får vi ikke nok søvn i en kort periode, vil vi opleve dårligere hukommelse, koncentration, performance og humør.
Men faktisk er længerevarende søvnmangel eller bare dårlig søvn skadeligt for kroppen og øger risikoen for at udvikle sygdomme, fx svækket immunforsvar, forhøjet blodtryk, stress, depression, overvægt eller hjerte-karsygdomme.
Søvnens 4 stadier
Når vi sover, kommer vi igennem forskellige stadier. Det kaldes for en søvncyklus, og 4-6 søvncyklusser udgør en hel nats søvn. At blive vækket midt i et af stadierne og uden at have været igennem de andre er ikke særlig rart. Du kender sikkert følelsen af at være forvirret, når du vågner. Eller også har du prøvet at få fornemmelsen af at falde og derefter blive vækket. Det er typisk, fordi du er blevet afbrudt i et af søvnstadierne, og det reagerer kroppen på.
Søvn inddeles i nonREM- og REM-søvn, som tilsammen udgør søvnens 4 stadier: Døs, let søvn, dyb søvn og REM-søvn. For hver fase bevæger vi os dybere ind i søvnen, og hvert stadie har forskellige varigheder.
Hvad påvirker vores søvn, og hvor meget skal vi have?
Der findes mange faktorer, der påvirker vores søvn — både positivt og negativt. Faktorer, som fx alkohol- og koffeinindtag, rygning og for meget tankemylder, skal man gerne undgå, da det påvirker vores søvn i en negativ retning. Det har konsekvenser for søvnkvaliteten, og oftest også hvor meget søvn vi får.
Voksne og børn har forskellige søvnbehov, og så har hvert individ også deres egne behov ift. at få nok søvn. Vores søvnbehov ændrer sig altså med alderen, men vi har alle brug for søvn i et vist antal timer, og kvaliteten af den skal også være god, for at vi kan fungere ordentligt i hverdagen.
Søvnproblemer
Søvnudfordringer er desværre en del af mange menneskers hverdag. Eksperter mener faktisk, at mellem 10-15 % af Danmarks befolkning lider af kroniske søvnproblemer. Det påvirker ikke kun søvnen, men også den efterfølgende dag — og det kan have store konsekvenser for vores velbefindende og påvirke både humør og performance.
Der kan være mange årsager til søvnproblemer, fx uro/bevægelser i kroppen, døgnrytmeforstyrrelser, tankemylder eller bivirkninger af medicin. Disse er oftest årsager til længerevarende søvnbesvær, men ved akutte tilfælde kan det fx skyldes bl.a. livskriser eller stress.
Gode råde mod søvnbesvær
Lider du af søvnbesvær, og leder du efter gode råd, der kan afhjælpe det? Så skal du klikke dig videre her. Selvom mange lider af søvnbesvær, kan du med små tips optimere din søvn, og det kan måske hjælpe på de værste problemer. Oplever du stadig udfordringer, er det dog en god idé at opsøge sin egen læge.
Et godt råd er at have en så regelmæssig døgnrytme som muligt. Det betyder, at du gerne skal stå op og gå i seng på ca. samme tidspunkt hver dag. På den måde sikrer du, at forholdet mellem din vågenhedsperiode og søvn ikke skifter for voldsomt, og dermed undgår du, at det påvirker din søvn negativt.
Få naturens hjælp til bedre søvn
For nogle er det nødvendigt at finde et alternativ til traditionelle, medicinske sovemidler. Det kan være, at de ikke kan tåle det, eller også virker det måske ikke særlig godt for dem. Mange vender derfor hovedet i retningen af naturen, når de skal finde alternativer.
I naturen findes der en del urter, planter og mineraler, der kan bidrage til en bedre søvn. Det handler bl.a. om at fjerne uro i kroppen og hjælpe til bedre afslapning, så man har lettere ved at falde i søvn. Nogle af disse er fx baldrian og citronmelisse, som virker beroligende, samt magnesium, der kan reducere uro i kroppen om natten.
Sleep
Får du for lidt søvn? Så kan A. Vogel Sleep sticks med naturlig appelsinsmag være din hjælp til at få en bedre og dybere søvn, så både tanker og krop kan få en pause og dermed mulighed for at lade op.
Sleep er et naturligt kosttilskud, som indeholder en unik sammensætning af ingredienser med L-tryptophan, havesalatekstrakt, citronmelisseekstrakt og magnesiumcitrat. Sammensætningen giver et produkt, der hjælper med at øge søvnkvaliteten.
Zovesan
Når der kræves meget af dig på arbejdet, når hverdagen er tæt pakket med sociale arrangementer, og når du samtidig gerne vil nå at se familie og venner, så kan det være svært at falde ned og finde den fornødne ro, når aftenen falder på.
Zovesan er et naturligt kosttilskud, som indeholder citronmelisse og passiflora, der bidrager til en sund og normal søvn.