Alt du bør vide om det medfødte immunsystem

Immunsystemet kan være svært at definere helt klart, men det kan beskrives som kroppens forsvarsmekanisme overfor bakterier, virus, svampe og parasitter, som vi møder hele tiden, hver dag. Hvis vi ikke havde vores effektive immunsystem til at bekæmpe indtrængende mikroorganismer, ville vi derfor ikke overleve særlig længe.

Immunsystemet er ret komplekst og består af både proteiner, specialiserede hvide blodlegemer samt specielle organer og væv, såsom knoglemarv, lymfeknuder og milt. Immunsystemet kan desuden opdeles i to: det medfødte immunsystem, også kendt som det naturlige eller uspecifikke immunsystem, og det adaptive immunsystem, også kendt som det erhvervede eller specifikke immunsystem. Nedenfor kan du læse mere om det medfødte immunforsvar.

Kort fortalt om det medfødte immunsystem

Det medfødte immunsystem er vores første forsvar og det system, der virker mod næsten alt, som er fremmed for vores krop. Dette system skelner altså ikke mellem forskellige sygdomsfremkaldende organismer, som det adaptive system gør. Det medfødte immunforsvar reagerer forholdsvis hurtigt, men er en smule uspecifikt. Derudover har dette system ikke en immunologisk hukommelse, hvorfor det reagerer ens fra gang til gang — beskyttelsen forbedres altså ikke for hver gang, men inficeres af en given mikroorganisme.

Hele tiden overvåger det medfødte immunsystem, om der er indtrængende mikroorganismer, eller om vævsskader er opstået, og advarer kroppen, såfremt førnævnte er tilfældet. Det medfødte immunsystem kan derfor passende kaldes for kroppens alarmsystem.

Det medfødte immunsystem er omfattende

Hvis man inkluderer alle biologiske mekanismer i kroppen, der beskytter mod infektioner, omfatter det medfødte immunforsvar følgende:

  • Hud: Huden, som er den yderste barrier, er tæt og vandfast og kan dermed holde fremmedelementer borte. Får man sår eller rifter, kan bakterier dog trænge ind.
  • Slimhinder: Slim, mucus, i luftvejene indfanger mikroorganismer, og fimrehårene, cilier, i luftvejene transporterer slimen ud og er på den måde med til at holde luftvejene rene.
  • Mavesyre: Langt størstedelen af de mikroorganismer, der er indtaget gennem mad og drikke, bliver dræbt i mavesækken af mavesyren.
  • Kropsvæsker: Spyt og tårer indeholder antibakterielle enzymer, hvilket kan reducere risikoen for infektion.

Muligheden for at ændre kropstemperaturen, som vi kender fx fra feber, er også en del af det medfødte immunsystem, hvor høje kropstemperaturer besværliggøre overlevelse for bakterier og virusser.

Det medfødte immunsystem og det adaptive immunsystem

Det medfødte immunforsvar har stor betydning for aktivering af det adaptive, erhvervede, immunsystem. Det tager nemlig nogle dage, før det adaptive immunforsvar responderer, og i denne tidsperiode beskytter det medfødte immunsystem os, alt imens det adaptive immunforsvar etableres.

Det medfødte immunsystem og antiinflamatoriske sygdomme

Det medfødte immunforsvar er aldrig årsag til autoimmune sygdomme og allergier, hvor en reaktion mod kroppens egne celler fremkaldes. Dog findes der mere end 30 arvelige sygdomme, som kan aktivere det medfødte immunsystem uden grund. Disse sygdomme kaldes autoinflammatoriske eller periodisk feber syndromer og viser sig ved tilbagevendende feber- og inflammationsanfald.

 

Senior woman blowing nose in napkin

Hjælp dit immunforsvar

Immunforsvaret er et stort netværk af celler, signalstoffer og organer, som findes i hele kroppen, og som beskytter os mod svampe, bakterier, parasitter og andre skadelige stoffer 365 dage året rundt. Uden immunforsvaret kan vi ikke leve, og vi bør derfor hjælpe immunforsvaret med at fungere bedst muligt.

For bedst mulig effekt bør immunforsvaret være i balance, og de enkelte dele skal arbejde harmonisk sammen. Nedenfor har vi samlet de produkter fra vores udvalg, der kan bidrage positivt til dit immunforsvar.

 

 

Ingen resultater